Help, hoe onderhoud ik een houten vloer?
Het is anderhalve maand geleden dat mijn nieuwe houten vloer van Hollandsche Vloeren is gelegd en een kleine evaluatie leek me wel op z'n plek. Want hoewel we hiervoor ook een houten vloer hadden, ging ik daar toch heel anders mee om. Maar jeetje, wat wil ik graag dat deze beauty ook beautiful blijft. Lastig? Hoeft niet. Wat betreft kinderen is het hier soms net een inloophuis en kun je zomaar iedereen (ook de boodschappenjongen van de appie met zijn armen vol kratten) vragen om de schoenen uit te doen? Alleen maar lopen op pantoffels is echt niet nodig (al vind ik dat zelf heerlijk), maar met deze simpele tips blijft een houten vloer wel langer mooi.
Tip 1: kijk eens kritisch naar je stofzuiger
Dat deed ik ook. Onze vorige maakte al langer een soort piepend geluid. Stof opzuigen deed ie ook al niet echt meer, het leek meer op blazen en daar wordt een vloer natuurlijk niet schoner van. Een nieuwe stofzuiger dus, vlak voor de vloer kwam schaften we 'm aan. Type stofzuiger is in dit geval niet echt belangrijk, de borstels die erbij zitten wel! Let erop dat deze geschikt zijn voor een parketvloer. Ik heb een speciale parketborstel met extra zachte haren. Het maakt makkelijk schoon en voorkomt krassen (aiii) op je mooie houten vloer. Omdat elke dag stofzuigen niet mijn hobby is (van wie wel? Eerlijk...) kocht ik ook meteen een vloerwisser. Zo'n microvezel geval, die je behalve droog ook nat kunt gebruiken. Handig om na het eten de ergste kruimels mee weg te bezemen.
Tip 2: gebruik viltjes
Vrienden en familie vinden me hierin vaak een 'miep', want ook bij de oude vloer was ik al heel happig op viltjes onder de meubels. Werd er een stoeltje van boven gehaald tijdens een verjaardag (bij ons staan ze door het hele huis) dan werd 'ie door mij eerst onderworpen aan een grondige viltjes inspectie. Bij deze nieuwe vloer ging ik nog een stapje verder: voordat alle meubels weer terug op de vloer mochten tilde ik ze samen met mijn zusje op (kasten, stoelen, krukjes en tafels) zodat ik de viltjes er op strategische plekken onder kon plakken. Ik ben nogal van het veranderen, dus als ik dan weer aan het schuiven ga, dan is het wel zo fijn dat ik geen raspend geluid hoor :-) Viltjes lonen écht en zijn een must bij een houten vloer. Overigens is het aan te raden zware meubels altijd even samen op te tillen als je gaat verplaatsen. To be sure.
Tip 3: niet te vaak dweilen
Een tip naar mijn hart. Dweilen kan gewoon, maar niet te vaak en zeker niet te nat. Af en toe met een vochtige microvezel dweil en daarna goed laten drogen is voldoende. Vermijd grote hoeveelheden water en haal hardnekkige vlekken weg met een licht vochtige doek met hierop eventueel verdunde vloerreiniger voor hout. De vloer is afgewerkt met twee lagen UV-licht uitgeharde hardwaxolie, dus die kan best tegen een vlekje. Zelfs koffie, wijn en cosmetica zijn geen probleem, mits je de vlek meteen verwijdert.
Tip 4: pas op met verkleuring
Op mijn vloer is deze waarschuwing niet van toepassing, het mooie van de Alkmaar vloer is dat 'ie na het leggen niet meer verkleurt. De gerookte varianten kunnen wel verkleuren, het wordt daarom aangeraden minimaal 6 maanden te wachten met het terugleggen van bijvoorbeeld een vloerkleed. Op de plek waar het hout afgedekt is kan geen natuurlijk daglicht komen, waardoor de vloer daar niet meekleurt met de rest. En zo'n 'postzegeleffect' is toch niet iets waarop je zit te wachten. Overigens is dit niet blijvend, dit deel van de vloer zal uiteindelijk wel bijkleuren, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee :-)
Tip 5: let op met planten en plantenpotten
Voordat de vloer kwam kocht ik een leuke plant: de Olifantsoor, geinig ding en hij stond prachtig, maar toen ... ging ie druppelen. Ik ging erover lezen en kwam erachter dat deze druppels lelijke vlekken kunnen veroorzaken in houten vloeren. Gelukkig lag mijn oude vloer er nog en zag ik hierop niet direct wat gebeuren, maar de Olifantsoor maakte voor de zekerheid toch plaats voor een XL cactus. Behalve de plant zelf is het ook raadzaam de plantenpot goed onder de loep te nemen. Is 'ie wel waterdicht? Zo niet, dan kan het lekkende water flinke kalkplekken veroorzaken. Zet er voor de zekerheid een onderbord onder.
Tip 6: investeer in een deurmat
Een schoonloopzone bij alle buitendeuren scheelt je de helft in schoonmaken. Schoenen zijn een verzamelplek van zand, modder en steentjes. Op het eerste oog misschien niet eens te zien, maar kleine krasjes zijn hiermee zo gemaakt. Zorg binnen én buiten voor een mat en bekijk goed hoe je van buiten naar binnen loopt om de juiste plek te bepalen. Vergeet niet ook je deurmat regelmatig uit te kloppen en schoon te maken.
Tip 6: trek schoenen zoveel mogelijk uit
Misschien niet in alle situaties handig, maar gezinsleden of mensen die veel over de vloer komen kun je rustig vragen of ze hun schoenen uit willen doen, vind ik dan. Het is een idee om in de gang een bak met verschillende maten slofjes en (schone) huissokken neer te zetten, zodat deze gedragen kunnen worden door gasten. Best grappig, want je kunt je uitleven met de meest gekke pantoffels en iedereen houdt warme voeten.
Zo dat waren mijn tips voor nu. Ik hoop dat je er wat aan hebt en als je nog twijfelde over een houten vloer voor in jouw huis, dan hoop ik dat het onderhoud daar niet de reden van is. Een houten vloer is behalve sfeervol, stoer en warm ook hartstikke gebruiksvriendelijk.
Ook een houten vloer?
Neem eens een kijkje bij Jim Bouwmeester Vloeren, het bedrijf wat ook mijn vloer kwam leggen. Jim is exclusief dealer van Hollandsche Vloeren in Flevoland en is een echte vakman als het op vloeren leggen aankomt. Eerder schreef ik al een blog over de dag dat hij en zijn team hier de vloer kwamen leggen.
Heb jij nog een gouden onderhoudstip voor houten vloeren die hier niet tussen staat? Laat het hieronder in een reactie weten.
Ik hoor graag wat je ervan vindt
Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.