5 tips voor een Scandinavische look in huis
Het blijft onverminderd populair in interieurland: de Scandinavische woonstijl. Het is de combinatie van licht, natuurlijke materialen, zachte tinten en strakke lijnen die bij velen het hart sneller laat kloppen. Hoewel ik het lastig vind mijn eigen interieur aan een bepaalde stijl te koppelen (het is vooral persoonlijke smaak), kan ik wel zeggen dat de Scandinavische sfeer mij inspireert. Maar wanneer is een Scandinavisch interieur nu Scandinavisch. Waar zit 'm die verfijning in? Ik maakte een rondje door mijn eigen huis en vind dat deze 5 kenmerken in ieder geval niet mogen ontbreken.
1. Licht
In veel Scandinavische landen zijn de zonuren beperkt, ik snap wel dat je dan ieder straaltje licht graag binnen wilt hebben. Veel woningen in Scandinavië zijn voorzien van grote raampartijen. Natuurlijk plaats je niet zomaar een nieuwe pui, maar probeer de natuurlijke lichtinval wel zoveel mogelijk leidend te maken voor de rest van het interieur. Zelf heb ik gordijnen van een inbetween stof, deze laten zelfs als ze dicht zijn nog mooi gefilterd licht door. Valt er veel daglicht binnen zoals bij mij? Probeer dit dan te versterken met de kleurkeuze van de wanden. Koele tinten reflecteren daglicht en laten een ruimte groter lijken. Warme kleuren absorberen licht, pas hier dus een beetje mee op. Nog zo'n handige tip is het ophangen van spiegels. Doe je dit op strategische plekken (zoals recht tegenover een raam) dan haal je nog meer extra zonnestralen binnen.
2. Een houten vloer
Geen Scandinavisch interieur zonder een houten vloer, vind ik dan. Hoewel mijn vorige vloer ook van hout was, kon ik met de kleur niet echt uit de voeten. De gelige gloed van het grenenhout deed afbreuk aan de frisse, witte basis (de blog die ik hier eerder over schreef lees je hier). Sinds vorig jaar oktober ben ik trotse eigenaar van de Alkmaar vloer van Hollandsche Vloeren. De wit geoliede eiken planken zijn gemakkelijk schoon te houden en passen goed bij de lichte en natuurlijke stijl die zo kenmerkend is voor de Scandinavische look. Bovendien, geen product zo natuurlijk als hout: nerven en knoesten zijn gewoon zichtbaar, maar door de vergrijsde en matte afwerking eist het niet alle aandacht op. Een mooie mix van warmte en rust. Ik heb gekozen voor lange, brede planken, maar in Scandinavische interieurs maken ze ook vaak gebruik van patronen op de vloer. Bij Hollandsche Vloeren hebben ze ook een ruime keuze aan visgraatpatronen, voor ieder wat wils dus.
3. Natuurlijke materialen
In het Noordelijke deel van Europa vind je de meest overweldigende natuur. Aan bossen, rivieren en gebergte is er in de Scandinavische landen geen gebrek. In Finland, Denemarken en Zweden is er hout in overvloed, niet zo gek dus dat het één van de meest typerende kenmerken is van de Scandinavische woonstijl. Je ziet het terug in meubels, accessoires, op de wanden en natuurlijk op de vloer. De afwerking is vaak licht, net zoals bij mijn houten vloer. Zo blijft de structuur van het hout goed zichtbaar en het geheel ruimtelijk. Vergeet behalve hout ook de geweien, natuursteen, schapenvachten en grof gebreide plaids niet. Ook voor planten is een hoofdrol weggelegd, maar dan wel in vergrijsde groentinten. Kamerbreed tapijt zul je niet snel terug zien in deze sfeer, maar een licht vloerkleed (liefst van wol) weer wel.
4. Zachte tinten
Hoewel wit meestal de boventoon voert, is het kleurenpalet bij een Scandinavisch interieur echt nog wel wat uitgebreider. Wit wordt aangevuld met aardetinten, zwart en grijs. Kleuren mogen ook, maar dit vertalen de Scandinaviërs meestal naar zachte pastellen als oudroze, vaalgroen of ijsblauw. Zelf heb ik ook een lichte basis, alle wanden zijn spierwit, maar in combinatie met een houten (dus warme!) vloer oogt het niet kil. Bovendien houd ik van de mix van verschillende soorten hout, dit maakt het niet alleen speels, maar voorkomt ook dat het klinisch overkomt. De laatste tijd combineer ik graag met details in zwart, zoveel mogelijk in strakke en slanke lijnen (iets wat de Scandinaviërs ook graag doen). Stoere accenten in zwart combineren perfect met hout en springen extra in het oog in een witte basis.
5. Ruimte
Less is more, een term die wel van toepassing is op de Scandinavische woonstijl. Met minimalistische meubelontwerpen, zachte kleuren en strakke lijnen houd je de sfeer rustig en ontstaat er ruimte. Door te kiezen voor een houten vloer met brede en lange planken is het hout nog beter zichtbaar, maar blijft de basis luchtig en ruimtelijk. Nog een voordeel van XL planken: je ziet minder naden en dat betekent weer minder afleiding. Ruimtelijkheid betekent overigens niet leeg. Spullen mogen best in een Scandinavisch interieur, maar vestig liever de aandacht op één goed designstuk dan de hele kamer vol te zetten met kleine prullen.
Vond je dit een inspirerend artikel? Wellicht wil je dit ook lezen:
Help, hoe onderhoud ik een houten vloer?
Ik hoor graag wat je ervan vindt
Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.